Durvers

Een beroep kiezen gebeurt niet pas op achttien jaar, zelfs niet op vijftien, maar begint al voor een stuk in de lagere school. Met informeren over de ruime waaier aan beroepsmogelijkheden en sectoren kan men dus maar beter vroeg genoeg beginnen. 21 sectoren bundelen hun krachten en lanceren een cd-rom en website voor jongeren tussen 11 en 13 jaar.

Bij het einde van de basisschool en de start van het secundair onderwijs, moeten ouders samen met hun kinderen beslissen welke richting deze laatsten uit kunnen en willen. Ze maken nog steeds vrij stereotiepe keuzes hoewel er tal van mogelijkheden zijn. Onbekend maakt onbemind en het vergt soms wel wat durf om een niet voor de hand liggende stap te zetten.
De cd-rom ‘Wie wordt wat ? Werk voor durvers.’ en de website Durvers.be laten leraren, kinderen én ouders kennismaken met een hele reeks soms onbekende beroepen en sectoren.
Zoë, Sam, Dave en Mo nemen de kinderen mee op een tochtje doorheen hun stad. Telkens een beroep in het straatbeeld opduikt, kan je er op klikken voor meer informatie over zowel het beroep als over de sector in kwestie. De cd-rom en website zijn dus instrumenten vol beroepsinformatie, speels én educatief en in de eerste plaats te gebruiken in klasverband.
Op de cd-rom en de website komen alle deelnemende sectoren evenwaardig aan bod, maar bevatten geen promomateriaal voor de sectoren. Bedoeling is dat leerkrachten er in de klas mee aan de slag gaan. Anders is er het risico dat het bij een leuk speeltje blijft voor de jongeren en het educatieve luik verwaarloosd wordt.
Omwille van de overzichtelijkheid op de cd-rom, worden per sector maar een beperkt aantal beroepen in de kijker geplaatst, maar op de website is er plaats voor heel wat meer informatie. Cd-rom en website alleen zullen studie- en beroepskeuze niet veranderen, maar samen met de initiatieven van de individuele sectoren en andere acties kan misschien toch teweegbrengen dat jongeren langer stilstaan bij hun keuze en dat volwassenen het belang ervan inzien.
Bron: Wie wordt bekister of hovenier, HRMagazine, mei 2009

Je kan altijd zelf een kijkje nemen op de website: www.durvers.be
Een exemplaar van de CD-Rom kan je bekomen bij de consulenten van vzw Montage op eenvoudig verzoek: info@vzwmontage.be

Durvers